Pages

Decemberi böngészgető

2017. december 10., vasárnap

A kiadók nem tétlenkednek az év utolsó hónapjában: az őszi megjelenés dömping után itt van a karácsonyi is, én meg nem győzöm listákba írogatni, hogy melyek azok a könyvek, amiket nem szeretnék veszni hagyni a feledés homályába. Nagy szerencsémre a férjemet érdeklő könyvek is most jelennek meg vagy már kint is vannak, szóval nem kell heteket afölötti dilemmában töltenem, hogy mivel lepjem meg őt karácsonykor.
Gondoltam, ha már így összeírogattam magamnak, akkor ide is felvésem a mostanában megjelent, engem érdeklő könyveket.







Mark Lawrence: Vörös Nővér - Az Ős könyve 1.
Megjelent!

Na, ennek például a férjem tutira örülni fog. Nagyon szerette Mark Lawrence eddig megjelent könyveit, úgyhogy ez nyilván oda fog kerülni a fa alá. Igazából, még az is lehet, hogy ez még engem is érdekelne.. talán.
A Kegyes Irgalom Kolostorában fiatal lányokat képeznek gyilkosokká. Némelyik gyermekben kiütközik az ősi vér, ritka képességekkel ruházza fel őket, amelyeket halálos vagy misztikus erejűvé csiszolnak-edzenek. Ám még a kard és az árnyak mesternői sem fogják fel igazán, milyen kincsre bukkantak, amikor Nona Grey a csarnokaikba került. A vérfoltos ruhájú, kilencéves Nonát a bitófa árnyékából ragadják el. Gyilkossággal vádolják, ám ő valami sokkal rosszabbat követett el. Tíz év szükséges ahhoz, hogy a penge és az ököl használatára kitanítsanak egy vörös nővért, ám Üveg apátnő szárnyai alatt sokkal többet el lehet sajátítani pusztán a halál művészeténél. Osztályában Nona új családra - és új ellenségekre - lel. Bármily biztonságos és elszigetelt is legyen a kolostor, Nona számára nincs menekvés titka és erőszakos múltja elől, amely ezer szállal kötődik a hanyatló birodalom összes sötétségéhez. Érkezése régi viszályokat hív újra életre, kegyetlen küzdelmeket szít az egyházon belül, és még a császár figyelmét is magára vonja. Miközben haldoklik a nap, és a jég egyre előbbre nyomul, Nona Greynek úrrá kell lennie belső démonain, hogy azokra szabadíthassa őket, akik az útjába állnak.

Anthony Ryan: A láng légiója - Draconis Memoria-trilógia 2.
Megjelenés: 2017. december 12.

Anthony Ryan könyvei is elég bejövősek voltak a férjem számára. Bár Hollóárnyék trilógiából csak az első rész tetszett neki igazán, a többivel már akadtak problémái, ennek ellenére alapvetően pozitívan nyilatkozik róla. És a sárkányos sorozatának első része, Az ébredő tűz, úgy sejtem eléggé tetszett neki, mert emlékeim szerint egy szombat alatt befalta. 
Az ébredő tűz folytatása, a varázslattal és kalandokkal átszőtt Draconis memoria-trilógia második része, A vér éneke New York Times-bestseller szerzőjétől! A hatalmas Vashajó Kereskedelmi Szindikátus birodalma működtetéséhez és védelméhez évszázadokon keresztül a sárkányok véréből nyert elixírekre és a véráldottak különleges képességeire támaszkodott. Egy korábban legendának hitt elsöprő erő váratlanul felébredt korokon átívelő álmából, és legmohóbb vágya, hogy az emberek világát egyszer s mindenkorra a lángok martalékává tegye. Lizanne Lethridge, a Szindikátus titkosügynöke a generációkkal ezelőtt élt Őrült Feltaláló nyomában járva egy olyan kegyetlen börtönvárosba épül be, ahol már minden egyes túlélt nap jelentős eredménynek számít. Eközben Claydon Torcreek, a lajstromozatlan véráldott és Corrick Hilemore, a Vashajó tengeri kapitánya maroknyi csapatukkal egy, a végtelen déltengeri jégpáncél alá temetett, ősi titok megfejtése után kutat. Rajtuk áll vagy bukik nemcsak a kereskedőbirodalom, hanem az egész emberi civilizáció jövője is.

Caleb Carr: A Halál angyala
megjelenés: 2018. január 16.

Caleb Carr regénye már megjelent korábban, anno írtam is erről az olvasásomról. Most új borítóval adják ki, és innen tudtam meg, hogy ebből a könyvből sorozatot is forgattak. Hogywhaaaaat? Nyilván ennek mindjárt utánanézek. Visszagondolva egy alapvetően érdekes és izgalmas regényként maradt meg bennem, bár tény, hogy akkoriban még nem sok krimit olvastam - szóval, nem tudom, hogy most hova sorolnám. Mindenesetre a sorozatnak utána fogok nézni, elég kíváncsi lettem rá. Úgyis hamarosan a Mindhunter és a How to Get Away with Murder végére érek, és kell valami utánpótlás, ez meg eléggé témába illőnek tűnik.
1896, ​New York. A város egyik legnevesebb lélekbúvára a magyar származású Laszlo Kreizler. Amikor a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt tudomást szerez egy borzalmas gyilkosságsorozatról – amelynek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak –, a város hatalmas urainak akarata ellenére Kreizler segítségével megindítja a nyomozást. De nem hivatalosan, hiszen azt sokan nem néznék jó szemmel, főleg Kreizler botrányosan modern felfogása miatt, mely szerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A doktorhoz csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. A csapat nyomozni kezd, a gyilkos azonban egyre-másra szedi áldozatait, akiket brutálisan gyilkol és csonkít meg. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt, de a doktor ellenségei és a gyilkos semmit és senkit sem kímélnek.

Kai Meyer: A betű mágusa
Megjelenés: 2017. december 11.

Ezzel a könyvvel kapcsolatban jók az előérzeteim, a fülszöveg kicsit olyan tintaszíves történet benyomását kelti. De tanulva a Caravalos hibámból, a megrendelése előtt megvárok pár általam megbízhatónak vélt véleményt róla. 
Furia Faerfax apjával és öccsével él egy vidéki birtokon, ahol mindent átjár a varázslat. Tiberius Faerfax könyvmágus, és küldetése az Üres Könyvek felkutatása és megsemmisítése. Furia ideje nagy részét a ház végtelennek tűnő könyvtárában tölti. Évek óta várja lélekkönyvének felbukkanását, amely segítségével szabadjára engedheti a szavak varázslatát. Egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki. Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját.
Egy balul elsült útja során Tiberiust meglövik, és bár sikerül visszatérnie a birtokra, már nem lehet rajta segíteni. Furiának azonban nem marad ideje a gyászra, mert a hírhedt könyvmágus, a Fekete özvegy és lovagjai megtámadják őket. Öccsét túszul ejtik, Furiának pedig menekülnie kell. Apja utolsó kéréseként Libropoliszba indul, hogy megkeresse Isis Nimmernist. Itt találkozik a csavargó Cattel és Finniannal, a felkelővel. Közös céljaik csapattá kovácsolják őket, és ezzel megkezdődik a harc a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen.

L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója - A teljes történet
megjelenés: 2017. december 16.

Most hogy Andy Weir új regényét olvasom, nyilván ez a könyv is felkerült a radaromra. Bár így első blikkre nincs sok összefüggés a két könyv között az űrbéli helyszínen kívül, de ez is olyan szórakoztató, könnyed sci-finek tűnik.  Nem az a rohanok-rögtön-érte-a-boltba fajta könyv, de elkezdett érdekelni. 
Az életem unalmas és kiszámítható volt a BB65XQ űrállomáson. Aztán megérkezett Lydia, és én egyik hajmeresztő kalandból kerültem a másikba. Polgárháború a Xendonon, egy őrült csempész barátsága, és vágy egy nyugalmas, békés életre.
A nevem Max, ez pedig a kezedben a naplóm.








Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában
Megjelent!

Mióta tavasszal megjártuk Sisi és Ferenc József Bad Ischl-ben található villáját, hihetetlenül elkezdett érdekelni a császárné élete és a korabeli császári udvar. Miután hazaértünk, azonnal neki is estem a Brigitte Hamann által írt rendkívül alapos életrajznak. Onnan rendkívül sok mindent megtudtam, de ez a könyv is érdekesnek ígérkezik, hiszen egy friss szemszögön keresztül bővítheti az eddigi ismereteimet.
Wallersee-Larisch ​grófnéról az újságolvasó közönség számontartotta, hogy nem csupán a világszép és extravagáns osztrák császárné és magyar királyné, Erzsébet unokahúga, de egyben az 1889 januárjában lejátszódó mayerlingi tragédiának, Rudolf trónörökös és Mary von Vetsera bárónő rejtélyes öngyilkosságának is egyik koronatanúja.
A tragédia után kegyvesztett lett, és a bécsi előkelő társaság kiközösítette.  A sokféle közvetett adatot összegereblyéző kutatók egy része súlyosan elmarasztalja őt, kerítőnek tekinti, aki romlott, pszichésen is beteg unokaöccse cinkosaként visszaélt a benne őszintén megbízó, fiatal bárókisasszony naivságával és szerelmi bódulatával. Mások szerint azonban ő csupán akaratlan közreműködő, sőt maga is áldozat volt, akit Rudolf manipulált, és semmiképp sem tekinthető felelősnek azért, amit Mary von Vetsera a maga felnőtt akaratából és elhatározásából végül megtett. Ha az előbbi igaz, akkor Marie Louise megérdemelte, hogy a társaság kitaszítsa köreiből – ám ha az utóbbi, akkor ez a büntetés túlzó volt és igazságtalan. 

Nyáry Krisztián: Fölébredett a hold
Megjelent!

Szerintem ehhez nem kell sok magyarázat.
Nyáry Krisztián legújabb könyvében 1848-49-ben született levelek segítségével meséli újra a forradalom és szabadságharc történetét. Az ismert szereplők személyes hangú magánlevelei mellett az utca embereinek üzenetei alulnézetből mutatják be a tankönyvekből ismert történelmi eseményeket és a mindennapok küzdelmeit. Hiszen a 170 évvel ezelőtti emberek mást és másképp tartottak fontosnak, örömeik és fájdalmaik, reményeik és félelmeik emberközelibbé teszik a két esztendő krónikáját. A kötetben szereplő 163 levél mindegyikéhez egy-egy rövid történet is társul a Nyáry Krisztiántól megszokott stílusban.






Helen Rappaport: A négy nővér
Megjelent!

A Romanov család és úgy egyáltalán a cári Oroszország története is megmagyarázhatatlanul vonz magához. Bár általában dokumentumfilmeken keresztül szoktam tájékozódni velük kapcsolatban, de nyilván nem mondanék nemet egy jól összeszedett életrajzra sem. 
1918. ​július 17.
Négy fiatal nő lesétál annak a jekatyerinburgi háznak a pincéjébe, amely egy ideje már az otthonuk és börtönük. Közülük a legidősebbik huszonhárom, a legfiatalabb mindössze tizenhét éves. Szüleikkel és öccsükkel együtt valamennyiüket brutális módon meggyilkolják. Bűnük csak annyi, hogy minden oroszok cárjának és cárnőjének a lányai.

Helen Rappaport, a jeles életrajzíró az eddigi leghitelesebb beszámolót tárja elénk e könyvében Olga, Tatyjana, Marija és Anasztaszija nagyhercegnőkről. A lányok saját leveleiből és naplóiból merített, eleven képet fest életükről a Romanov-dinasztia végnapjaiban. Úgyszólván ez az első alkalom, hogy végigkövethetjük életútjukat a roppant kiváltságos, mégis erősen zárt világban, a jórészt egyszerűen eltöltött gyermekévektől kezdve a fiatal nővé érlelődésig, miközben megismerkedünk első romantikus szerelmeikkel, reményeikkel és álmaikkal, legvégül a forradalom és rettenetes következményei okozta traumával.
Ez a lebilincselően olvasmányos, alapos kutatásokra épülő és mélységesen megindító könyv valósággal megszólaltatja a lányokat, és történetükkel csaknem egy évszázaddal a haláluk után is megrendíti az olvasókat.

Szécsi Noémi - Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő
Megjelent!

A budapesti úrinő magánélete című könyvet még tavaly (vagy talán azelőtt?) vettem meg magamnak karácsonyra, és bár még nem olvastam el az egészet, de olykor-olykor beleolvasgattam, és eléggé tetszettek az írások. A Halcsontos Fűző blogot, amit Szécsi Noémi vezet, egyenesen imádom! Órákat tudok ott eltölteni. Szóval, nem kérdés, ez a könyve is kelleni fog, még akkor is, ha több évembe kerül elolvasnom.
A "haladó vagy korszerű", "érdekes", "a hagyományt nem követő", "szokatlan", "divatos" vagy "praktikus" jelentéssel bíró "modern" jelzőt a háború után egyre nagyobb kedvvel alkalmazták magukra a nők, ha azt akarták kifejezni, hogy haladnak a korral, divatosak, fiatal(os)ak, szakítanak a tradíciókkal, dinamikusak, észszerűen gondolkodnak... A modern lány magától értetődőnek érezte, hogy középiskolába jár, még ha nem is feltétlenül szeretne továbbtanulni, a modern nő rúzsozta magát és nyáron fürdőtrikóban evezett a Dunán, hogy lebarnuljon, a modern anya akkor érezte magát biztonságban, ha kórházban szült, a modern úriasszony porszívót vett cselédjének... A korszellemhez igazodó, magát modernnek tartó asszony tehát hitt az önérvényesítésben, a társadalmi fejlődésben, az orvostudományban és a technikában - azaz a modern lét vívmányaiban.
A modern budapesti úrinő (1914-1939) két nézőpontot - a város- és művelődéstörténészét, valamint a nőtörténet iránt elkötelezett íróét - alkalmazva arra vállalkozik, hogy korabeli naplók, memoárok és levelezések, egykorú újságcikkek és irodalmi művek segítségével, olykor statisztikákra és tudományos feldolgozásokra támaszkodva felvázolja az egyik háború kitörésétől a másikig azokat a történéseket, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták az adott korszakban a fővárosban élő középosztálybeli nők hétköznapjaira. Ismerteti a kor női sorsainak sajátos tendenciáit, a magánélet jellegzetes szokásait, azzal a szándékkal, hogy felkeltse a kutatók érdeklődését a számos, még feldolgozásra váró történelmi fehér folt iránt, legfőképpen pedig, hogy ráébressze az olvasót, hogy az életmódtörténetnek kijáró figyelemmel kezdje el magában felidézni közvetlen felmenői életét, hiszen az itt következő történetekben néha szüleink, nagyszüleink, dédszüleink sorsára is ráismerhetünk.

* És felétek mi a helyzet? Milyen titeket érdeklő megjelenések vannak még a listátokon? *

Nincsenek megjegyzések:

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS